SZERVEZETT VÉRADÁS

Minden csepp érték

Tudtad, hogy a vér nem csak az emberi test legfontosabb alkotóeleme, de gyógyszer is egyben, mely nélkülözhetetlen a betegek gyógyításában, és az életmentésben? A kórházaknak átlagosan napi 8000 egységes vörösvérsejt készletre van szüksége országos szinten, így a kihívás mindennapos. Ez azt jelenti, hogy minden civil segítségre szükség van. Alapítványunk egyik fontos célja éppen ezért a véradás népszerűsítése, a véradásnak a gyógyászatban, illetve életmentésben betöltött szerepével kapcsolatos ismeretterjesztés.

Akiknek segíteni tudsz

1 véradással egyszerre 3 ember életét mentheted meg! A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.

A levett vért műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, valamint vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez egyaránt használják.

A véradás a Te egészségedet is szolgálja, hiszen a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, kimutatására is. Feltárja a vashiányt és a magas vas-szintet, valamint ösztönzőleg hat a csontvelő számára.

Adj vért, ha teheted és mentsd meg 3 ember életét!

A segítség lépései

  • Hazánkban az adhat vért, aki elmúlt már 18 éves, de még nincs 65 éves, egészségesnek érzi magát, testsúlya pedig meghaladja az 50 kilogrammot.
  • A tetoválás és a testékszer sem akadály, ha elkészülésük óta eltelt legalább fél év.
  • A véradáshoz szükséged lesz a regisztrációhoz szükséges dokumentumokra: személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, magyarországi lakcímet igazoló okmány.

Vércsoportok

Ha A+ vércsoporttal rendelkezel, akkor az A+ és AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve A+, A-, 0+ és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

Ha B+ vércsoporttal rendelkezel, akkor a B+ és AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve B+ vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

Ha 0+ vércsoporttal rendelkezel, akkor a 0+, A+, B+ és AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve 0+ és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

Ha AB+ vércsoporttal rendelkezel, akkor az AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve bármelyik vércsoportba tartozó személytől kaphatsz vért transzfúzióra.

Ha B- vércsoporttal rendelkezel, akkor a B+, B-, AB+ és AB- vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve B- és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

Ha 0- vércsoporttal rendelkezel, akkor mindegyik vércsoport számára adhatsz vért, illetve 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

Ha A- vércsoporttal rendelkezel, akkor az A+, A-, AB+ és AB- vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve A- és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

Ha AB- vércsoporttal rendelkezel, akkor az AB+ és AB- vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve AB-, A-, B- és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.