Domán

Domán álma egy intenzív egy hetes terápia volt a Gézengúz Alapítványnál, Győrben – Domán álmát Generali Biztosító Veszprém váltotta valóra.

Domán története:

Rácz Domán Géza, született Budapest, 2011.09.23. 35.hétre összetett fejlődési rendellenességgel. 3 hónaposan motoros szívműtéten esett át,az első 9 hónapot szinte folyamatosan kórházban töltötte.(Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet,Sote I.sz.Gyermekgyógyászati Klinika,Margit Kórház,Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház)

Alapbetegségei: Truncus arteriosus communis,kétoldali policisztás vese,kétoldali főhörgő szűkület,agyi atrophia.

A sikeres szívműtétet követően Domi mindkét veséje leállt és dializálni kellett 2,5 hónapon keresztül a hasába műtött katéter segítségével. A műtétet követő kórházi időszak alatt sokszor kapott fertőzést, többször voltak légzéskimaradásai, került olyan állapotba is,hogy majdnem újra kellett éleszteni. 9 hónapos kora óta van tartósan itthon velünk és azóta tudunk egy család lenni.

Sajnos az eleinte jelentkező légzéskimaradásokból később epilepsziát állapítottak meg.Volt egy fertőzéssel együtt járó nagy rohama,ami közel 1 órán keresztül tartó rángással járt. Sok gyógyszert szed kiskora óta:2 vérnyomáscsökkentő napi 3x, 2 görcsoldó napi 3x,vízhajtó. Alap szervi betegségei miatt gyakori hurutosságra hajlamos,ez elhúzódó köhögéssel,orrfolyással,lázzal jár.

Sajnos további szívműtét vár még Kisfiúnkra, mert a homograftot, amit kapott, 18 éves koráig még cserélni kell. Várhatóan előbb-utóbb a veséje is le fog állni, mert ez a vesebetegség, ami Dominak van, gyógyíthatatlan. Csak új vese tud segíteni rajta.

Elmaradása értelmi és motorikus szinten is jelentős.Jelenleg kezdetlegesen beindult a járás,még nem stabil és magabiztos,de beindult. Beszélni abszolút nem beszél,de sok mindent megért és egyszerűbb utasításokat végrehajt.10 hónapos kora óta fejlesztést kap. A rendszeres fejlesztések meghozzák az eredményt,mert ezek révén látványos a fejlődése. Mivel Domán nem tudja még elmondani kívánságát,ezért helyette mi szülők szeretnénk kérni számára egy intenzív egy hetes terápiát a Gézengúz Alapítványnál Győrben ha lehet a nyár folyamán, ahol mi szülők is jelen lehetünk gyermekünkkel. Köszönjük szépen előre is,hogy közreműködésükkel ez megvalósulhat és nagyon hálásak vagyunk a figyelmükért és segítő szándékukért.