Blanka (1,5 éves)

Blanka helyett kivételesen szülei álmodtak egy HUPPLE nevű rekreációs eszközt. Az álmot a Ganzer és a Turcsik család váltotta valóra.

A kis Blanka más, mint a többi 1,5 éves kislány. Nem csak azért, mert nevelőszülők nevelik, hanem azért, mert egy nagyon komoly vele született genetikai mutációban, az ún. cisztás fibrózisban szenved.

Ez az örökletes betegség a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével jár, mely az érintett szervek (tüdő, orr- és melléküregei, hasnyálmirigy, máj, emésztőrendszer, izzadságmirigyek és nemi szervek) jellegzetes másodlagos károsodásához vezet. Főként súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz. Bár a betegséget közel 70 éve figyelték meg először, gyógymód a mai napig nincs rá. Azonban a korszerű tüneti kezelésnek köszönhetően a betegek életkilátásai javultak: körülbelül egyharmaduk éri meg a 18 éves vagy annál idősebb kort.

Blanka 6 hónaposan került Andreáék családjába a kórházból, ahol születése óta kezelték. Édesanyja lemondott róla. A kislány ugyanis 24 órás ellátást igényel: speciális étrendet és fejlesztést.

Mivel 6 hónapos koráig minimális inger érte – több műtéten esett át és a kórházi ágy rabja volt -, fejlődése sajnos nagyon megkésett. Még nem tud járni és beszélni sem.

A család a közelmúltban vásárolt neki egy speciális babakocsit, de ez a félmilliós kiadás teljesen lemerítette a családi kasszát. A városi korai fejlesztés nem működik nyáron, így Andrea nagy hasznát venné egy ún. HUPLE-nek, melynek segítségével hatékonyan tudná fejleszteni a kislány beszéd- és mozgásközpontját.

Andrea és férje nevelőszülőkként mindent megtesznek a kislányért, aki most 19 hónapos és 7,7 kilogramm. Amennyiben lehetséges, szeretnénk őt örökbe fogadni három saját gyermekük mellé. Sok ember példát vehetne róluk, hiszen nem könnyű, amit vállaltak: a legjobbat szeretnék a kislánynak, akit úgy szeretnek, mintha a sajátjuk lenne.