Ments Életet

közhasznú alapítvány

Vércsoportok

a+

Ha A+ vércsoporttal rendelkezel, akkor az A+ és AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve A+, A-, 0+ és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

b

Ha B+ vércsoporttal rendelkezel, akkor a B+ és AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve B+ vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

0

Ha 0+ vércsoporttal rendelkezel, akkor a 0+, A+, B+ és AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve 0+ és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

ab

Ha AB+ vércsoporttal rendelkezel, akkor az AB+ vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve bármelyik vércsoportba tartozó személytől kaphatsz vért transzfúzióra.

b-

Ha B- vércsoporttal rendelkezel, akkor a B+, B-, AB+ és AB- vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve B- és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

0-

Ha 0- vércsoporttal rendelkezel, akkor mindegyik vércsoport számára adhatsz vért, illetve 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

a-

Ha A- vércsoporttal rendelkezel, akkor az A+, A-, AB+ és AB- vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve A- és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

ab-

Ha AB- vércsoporttal rendelkezel, akkor az AB+ és AB- vércsoporttal rendelkező személyek számára adhatsz vért, illetve AB-, A-, B- és 0- vércsoportba tartozó személyektől kaphatsz vért transzfúzióra.

1 véradással 3 ember életét mentheted meg!

veradas

Hisszük, hogy Alapítványunk céljai és tevékenysége az életmentés, a prevenció, valamint az egészség megőrzése mellett az összefogás erősítésében is segít.

Elsődleges célunk a véradás népszerűsítése, a véradásnak a gyógyászatban,
illetve életmentésben betöltött szerepével kapcsolatos ismeretterjesztés, elsősorban a fiatalság körében, de a szélesebb társadalmi rétegekben is.

A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek.

Véradás

A vér gyógyszer. Méghozzá egy olyan biológiailag aktív szer, amely jelenlegi tudásunk szerint nem helyettesíthető. Nincs ekvivalens lehetőség, nincs generikus változat.

Napi kb. 8000 egységes vörösvérsejt készletetre van szükség országosan, a kihívás mindennapos.

Minden civil segítség sokat jelent!

 

A véradással SAJÁT egészségednek is jót teszel!

– Automatikus szűrővizsgálat AIDS, Hepatitis B, -C-re

– Feltárják a vashiányt, ami a szívproblémákhoz vezethet, vagy a magas vas-szintet, ami májkárosodást is okozhat

– A véradás ösztönzőleg hat a csontvelő számára

– A rendszeres véradók között 88%-kal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata

A vérvételt megelőző kontroll olyan alapos, hogy megfelel egy féléves orvosi vizsgálatnak.

Egyetlen csepp ujjból vett vérből megállapítják, hogy vérszegények vagyunk-e, és milyen a vércsoportunk.
Minden véradásnál, minden egyes donor vérmintájából Hepatitisz B vírus antigén, HIV 1-2 vírus ellenanyag, Hepatitisz C vírus ellenanyag, szifiliszt okozó baktérium ellenanyag vizsgálata történik.

Feltárhatnak olyan problémákat is, mint például a vashiány, ami fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél szívproblémákhoz, de akár koraszüléshez is vezethet. Ennek ellenkezője a magas vasszint, ami oxidációs folyamatokat indít el, növelve a vér sűrűségét, s deformálja a vörösvértesteket.

A véradás nemcsak csökkenti a vérben lévő vasszintet, hanem ösztönzőleg is hat a csontvelő számára, inger új, friss vörösvértestek képzésére. Azok között, akik rendszeresen, félévente adnak vért, 88%-kal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata. (A Journal of the American Medical Assotiation című lap tanulmány szerint.)

Adj vért, ha teheted!

A véradás fontos társadalmi szempontból és jót tesz a saját egészségednek is.
Ha megteheted, félévente egyszer látogass el valamelyik véradó központba vagy szervezett véradásra és adj vért!

0