Véradással kapcsolatos híreinkAlapítványunk egyéb hírcsoportjai:


Gyermekálmok

Újraélesztés
 
 

Erdei "Madár" Zsolt

2014-01-08
A Ments Életet Közhasznú Alapítvány első reklámfilmjét Erdei "Madár" Zsolt, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével készítette el. A világbajnok bokszoló lelkes támogatója alapítványunknak és szavaival szeretné felhívni a fiatalság figyelmét a véradás életmentő szerepére. Hiszen ami neked csak egy tűszúrás, az másnak az életét mentheti meg! Mentsetek ti is életeket és váljatok valakinek az Őrangyalává!


A Ments Életet Alapítvány és a MOL Motoros Family közös kampánya

2014-08-05

Augusztus a motoros véradás hónapja! Nemcsak a véradás fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hanem országos véradást szervezünk a Motoros Family-vel közösen.
21 város, 23 véradó helyszín várja a segítő szándékú motorosokat és robogósokat. A véradó hónap központi eseményét Budapesten tartjuk, augusztus 16-án, szombaton.
A programmal kapcsolatos részleteket és a véradó helyszíneket a Facebook-oldalon tesszük közzé.

https://www.facebook.com/mentseletet.adjvert

Az év „legvérszegényebb” hónapjában csatlakozz Te is a MOL Motoros Family és a Ments Életet Alapítvány egész hónapos, országos Véradás kampányához!

Miért jó vért adni?

2014-06-27

Tudtad, hogy egy véradással nemcsak 3 ember életét mented meg, de a magad egészségéért is sokat teszel?

Nyugodtan értelmezheted szűrővizsgálatként is. A véradásig csak az azt megelőző rövid, ámde alapos szűrést követően jutsz el, maga a véradás pedig egy orvosi ellenőrzés is egyben, ahol probléma esetén azonnal a megfelelő szakorvoshoz irányítanak, illetve felhívják a figyelmedet néhány tudnivalóra.
A véradásnak a segítségnyújtás mellett komoly előnyei vannak. A vérvételt megelőző kontroll olyan alapos, hogy megfelel egy féléves orvosi vizsgálatnak. Egyetlen csepp ujjból vett vérből megállapítják, hogy vérszegények vagyunk-e, és milyen a vércsoportunk. Ha nem találtak kizáró tényezőt, például magas vérnyomást, máris mehetünk a laborba.

A véradás során levett vérből kimutatják, ha valaki AIDS-es, Hepatitis B-, C-fertőzése van, vagyis vírusos májgyulladásban szenved, esetleg szifiliszes. Bármelyik fertőzést észlelik, három héten belül értesítik az illetőt. Ezek olyan betegségek, amelyeket amúgy nem sokan nézetnek meg, mert több orvoshoz is el kell menni, beutalókat kell íratni, sőt ha egy AIDS-vizsgálatra kellemetlen lenne elmennünk, egy véradás azt is helyettesítheti.

Gyakori probléma lehet például az itt feltárt vashiány, ami fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél szívproblémákhoz, de akár koraszüléshez is vezethet. Ennek ellenkezője a magas vasszint, ami oxidációs folyamatokat indít el, növelve a vér sűrűségét, s deformálja a vörösvértesteket. A vas ionok lerakódva a májban toxikus hatásúak, s ezáltal májkárosítók. A magas vasszintet összefüggésbe hozzák a daganatos betegségek kialakulásával is, mert az emelkedett szint megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben.

A véradás nemcsak csökkenti a vérben lévő vasszintet, hanem ösztönzőleg is hat a csontvelő számára, inger új, friss vörösvértestek képzésére. Azok között, akik rendszeresen, félévente adnak vért, 88%-kal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata. (A Journal of the American Medical Assotiation című lap tanulmány szerint.)

Ti szoktatok vért adni? Ha nem, sebaj, sosem késő elkezdeni.

Forrás: evamagazin.hu

A NEMZETI BANK PÉLDÁT MUTAT

2014-06-10

A Ments Életet Alapítvány és az Országos Vérellátó Szolgálat a mai napon a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére véradást szervezett az intézmény dolgozóinak részvételével. Köszönhetően annak, hogy a bank vezetősége minden donort egy szabadnappal jutalmazott rendkívül eredményes napot zártunk. A 84 megjelentből 75-en tudtak vért adni. Ezzel akár 225 ember életét menthetik meg. Külön öröm számunkra, hogy 15-en most először adtak vért. Ígéreteik szerint közülük többen is csatlakoznak a rendszeresen vért adók táborához. A holnapi nap során az MNB budai kirendeltségén várjuk a segíteni szándékozó kollégákat. Biztosak vagyunk benne, hogy ott is hasonlóan szép eredményt érünk majd el!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a bank felajánlását, mellyel jelentősen hozzájárul a nemzeti vérkészlet biztonságos szinten tartásához és egyúttal nagyszerű példát is mutat akár a versenyszféra vállalatainak, akár a közszolgálat intézményeinek. Várjuk a követőket!

TV2 – CSÖKKEN A MAGYAR VÉRADÓK SZÁMA

2014-04-08

Tiszteletbeli nagykövetünk Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója beszélt a TV2 Mokka című műsorában a véradás fontosságáról és a hétvégi jótékonysági kirándulásunkról.

Több mint kétmillió baba életét mentette meg ez a férfi

2014-03-26

A 74 éves James Harrison az elmúlt 54 évben több mint kétmillió kisbaba életét mentette meg. Az ausztrál férfinek ugyanis extrém ritka vércsoportja van: olyan antitestek találhatók a vérében, melyekkel kezelhető a súlyos vérszegénységgel járó, úgynevezett Rhesus-betegség.

A férfi néhány hetente ad vért, és soha, egyetlen alkalmat sem hagy ki. Még ha nyaralni utazik, akkor is betér egy véradóállomásra a szokásosvéradására.

Sosem gondoltam arra, hogy abbahagyom. Soha” – mondta Harrison, akit az motivál, hogy 14 éves korában egy komoly mellkasi műtéten esett át, amikor 13 liter vérre volt szüksége. Amint 18 éves lett, jelentkezett véradónak, hálából, amiért megmentették az életét. Egy ilyen alkalommal fedezték fel a vérében a különleges antitestet.

Harrison vérének felhasználásával fejlesztették ki a Rhesus-betegség elleni Anti-D vakcinát is, melyet kismamák milliói kaptak meg, köztük a saját lányai is.

Forrás: Oddity Central
 

Döbbenetes reklám!!!!

2014-01-08

Egy biztonságos közúti közlekedésre serkentő reklámnak átütő erejűnek kell lenni. Mert különben sohasem fogjuk fel, mi forog kockán, sohasem ér el az agyunkig, hogy nem csak a saját, hanem a mások életével is játszunk. Ez elérhető roncsokkal, halálos esetek bemutatásával, és a sokkhatástól azt remélik a készítők, talán majd átmegy az üzenet.

Új-Zélandon egy magasabb szintre emelték mindezt, horrorfilmbe illő jelenet helyett egy baleset drámáját fogták meg. Mi lenne, ha tudnád, mi fog történni? Mi lenne, ha akadna pár perc beszélni a másik autóban ülővel? Ezt a kérdést járja körbe az egyperces videó, és garantáljuk, hogy a végére te is jobban odafigyelsz majd a relatív gyorshajtás okozta veszélyekre.A reklámban megáll az idő, és a végzetes ütközés előtt kiszáll a két sofőr.
- Haver, sajnálom! Azt hittem lesz időm kifordulni.
- Kitetted az orrát, nincs időm megállni.
- Ugyan haver, ez csak egy apró hiba volt.
- Tudom, ha talán lassabban jövök, de…
- Kérlek! A fiam ott ül hátul!
- …túl gyors voltam. Sajnálom.

Forrás: Oddity Central
Minden jog fenntartva! "Ments-Életet" Közhasznú Alapítvány