Gyakran Ismételt Kérdések 
 
Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 közötti egészséges felnőtt ember.
Igen, lehet enni, sőt kell, lehetőleg ne zsírós, nehéz ételt. Illetve nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor. Ha ezt nem tette meg, akkor célszerű a véradás előtt a véradónak kikészített folyadékból hozzávetőleg fél litert elfogyasztani. Ha nem evett, akkor néhány darab kekszet is célszerű enni.
A férfiak akár ötször, a nők maximum háromszor adhatnak vért.
Legkevesebb 56 napnak, vagyis legalább 8 hétnek kell eltelnie két teljes véradás között.
Fényképes igazolványt kell bemutatni az adatok felvételéhez, mint például személyigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, útlevél valamint a TAJ kártyát is vinni kell.
A vérellátó munkatársai szóban tájékoztatják a véradás teljes folyamatáról.
Arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból, illetve ki kell töltenie azt a kérdőívet, amely a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez. Ha nem értelmezhetőek a kérdések, forduljon bizalommal a kivizsgáló orvoshoz. Csak ő az illetékes abban, hogy a felvetődött kérdéseket, bizonytalan válaszokat együtt értelmezzék.
Igen. A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után.
Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív – tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.
A vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, és első váradóknál az előzetes vércsoport meghatározás.
Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból.
Időleges kizárást alkalmazunk például a kívánatosnál (férfi: >135 g/l; nők: >125 g/l) alacsonyabb hemoglobinszint, nátha, torokgyulladás, herpesz esetén, kis – és nagyműtétek után, stb.
Végleges kizárást jelentenek egyes fertőző megbetegedések (például HIV veszélyeztetettség, egyéb vérrel átvihető fertőzések kockázata), vérképzőszervi betegségek, kezeletlen magas vérnyomás betegség, stb.
Fontos szempont, hogy a véradással ne ártsunk a véradónak, de a vérkészítményt kapó beteg maximális biztonságáról is alapos vizsgálatok (hepatitis B, hepatitis C, luesz, HIV tesztek végzése) segítségével gondoskodjunk.
Steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a teljes vért.
Igen, az aferezises vérvételi eljárás (a vér bizonyos alkotórészeinek szeparálása és csak annak levétele a véradótól, például trombocita = vérlemezke, granulocita = fehérvérsejt, plazmaferezis) kivizsgálásához a fentieken kívül további vérvizsgálatok elvégzése is szükséges (például a vérlemezkék számának ellenőrzése, mennyiségi vérkép, stb.), valamint két jó véna megléte is szükséges.
Igen, célszerű 5-10 percet ülni, pihenni.
Igen, célszerű körülbelül 0,5 liter folyadékot még a vérvétel helyszínén elfogyasztani.
Igen, 1959 óta önkéntes és térítésmentes, azonban a véradót 500,-Ft értékben étkezési utalvány illeti meg, amelyen tetszőlegesen vásárolhat élelmiszert körülbelül 10.000 beváltó helyen.
Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat
Minden jog fenntartva! "Ments-Életet" Közhasznú Alapítvány