Társadalmi támogatottság és a saját egészségünk

"A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek.”
Albert Schweitzer 
 

A véradásról és annak társadalmi támogatottságáról röviden


“A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek.” Albert Schweitzer

A vér gyógyszer. Méghozzá egy olyan biológiailag aktív szer, amely jelenlegi tudásunk szerint nem helyettesíthető. Nincs ekvivalens lehetőség, nincs generikus változat.

Ha van elég véradó, akkor van vér, ha kevesen tartják a karjukat, hiány keletkezhet.

A kaukázusi populáció Kárpát-medencében élő részének vércsoport-megoszlása a következő:
A vércsoport 40%
B vércsoport 20%
0 vércsoport 30%
AB vércsoport 10%
ezen belül az Rh pozitív 90%, az Rh negatív 10%.

A matematika elvének megfelelően a transzfúzióra szoruló betegek vércsoportjának aránya is le kellene, hogy képezze ezt a megoszlást. Ez azonban nem mindig mozog időben azonos módon és akkor egy-egy vércsoportból átmenetileg csökken a készlet. Ez gyakrabban fordul elő nyári periódusokban és a hosszú ünnepeket körülvevő időszakban. Ilyenkor az úgynevezett elektív, tervezhető műtétekhez igényelt vérkészítményeknél néhány napos várakozás alakul ki. Nagyon fontos az ilyen periódusokban a vérellátó szolgálat és a klinikus közötti jó együttműködés és folyamatos konzultáció.

Az egy egység teljes levett vérből, ami 450 ml, vérkomponensek előállítása történik. Elsősorban vörösvérsejt, vérlemezke és friss fagyasztott plazma. A teljes vér kivizsgálása és a vérkomponensek előállítása ma már Magyarországon is egy számítógép vezérelte, a GMP követelményének megfelelő gyógyszergyártási procedúra. A szigorú szabályozás biztosítja a minőséget.

Az éves szükséglet “előteremtése” és a tárolhatóság korlátai meghatározzák a mindennapi rendelkezésre állást, a napi kötelező mennyiségű vér levételét. De a feladat maradéktalan végrehajtásához elengedhetetlen feltétel a megfelelő számú egészséges véradó.

Az ország éves vörösvérsejt szükséglete 2011-ben 422 153 egység volt. Ennek biztosításához 495 134 véradó jelentkezett véradásra az országban, a különböző helyszíneken szervezett kiszállásos véradásokon, vagy a vérellátókban. A két szám különbözőségéből adódik a kérdés, hogy mi történik a véradásra jelentkezett “elszánt” donorokkal (72 981)!? Valamilyen alkalmatlanság okán elveszítjük a rendszerből. Sajnos ez az alkalmatlanság legtöbbször a betegség.

Jelen időben is, de leginkább a jövőben a donormozgalom szempontjából két negatív tényezővel kell számolnunk. Mindkettő kiküszöbölhetetlen. Egyik a Magyar társadalom elöregedése, a másik a romló népegészségügyi mutatók. Mindkét tényező ismeretében feltételezhető a véradók táborának csökkenése és a vérre szoruló betegek számának emelkedése.

Így mindazon szervezetek számára, akik azon fáradoznak, hogy biztosítsák a napi kb. 8000 egységes országos vörösvérsejt készletet, a kihívás mindennapos. Minden civil segítség sokat jelent. Ilyen segítséget jelent az az összefogás, amelyet a Ments Életet Közhasznú Alapítvány képvisel. Az Alapítvány megalakulása óta, – különös tekintettel a vérvételek szempontjából kritikus nyári időszakra -, önzetlenül katalizálja a nyári sport- és kulturális rendezvényeken a véradást, támogatja az Országos Vérellátó Szolgálat médiamegjelenését. A segítségnyújtásba az alapítvány támogatói is bekapcsolódnak, mint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Parlament Egészségügyi Bizottsága, a Magyar Orvosi Kamara, a Magánorvosok Országos Szövetsége, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Kórházszövetség.

A mozgalom akkor sikeres, ha a társadalom minden tagja megérti, hogy beteg emberek mindennapos igényéről van szó, egy olyan gyógyszerről, amely csak akkor van, ha valaki ad. Ez az adakozásnak egy formája, ahol a véradó is kap cserébe valamit. Az önkéntes, térítésmentes véradásra alkalmas ember cserébe kapja a bizonylatot, hogy valószínűleg egészséges. De ennél nagyobb ajándék, hogy életet ment.

Szerző: Dr. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója
Forrás: Gyógyszertár, 2012. augusztus XI. évfolyam 8. szám

A saját egészségednek is jót tesz a véradás!


Tudtad, hogy egy véradással nemcsak 3 ember életét mented meg, de a magad egészségéért is sokat teszel?

Nyugodtan értelmezheted szűrővizsgálatként is. A véradásig csak az azt megelőző rövid, ámde alapos szűrést követően jutsz el, maga a véradás pedig egy orvosi ellenőrzés is egyben, ahol probléma esetén azonnal a megfelelő szakorvoshoz irányítanak, illetve felhívják a figyelmedet néhány tudnivalóra.
A véradásnak a segítségnyújtás mellett komoly előnyei vannak. A vérvételt megelőző kontroll olyan alapos, hogy megfelel egy féléves orvosi vizsgálatnak. Egyetlen csepp ujjból vett vérből megállapítják, hogy vérszegények vagyunk-e, és milyen a vércsoportunk. Ha nem találtak kizáró tényezőt, például magas vérnyomást, máris mehetünk a laborba.

A véradás során levett vérből kimutatják, ha valaki AIDS-es, Hepatitis B-, C-fertőzése van, vagyis vírusos májgyulladásban szenved, esetleg szifiliszes. Bármelyik fertőzést észlelik, három héten belül értesítik az illetőt. Ezek olyan betegségek, amelyeket amúgy nem sokan nézetnek meg, mert több orvoshoz is el kell menni, beutalókat kell íratni, sőt ha egy AIDS-vizsgálatra kellemetlen lenne elmennünk, egy véradás azt is helyettesítheti.

Gyakori probléma lehet például az itt feltárt vashiány, ami fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél szívproblémákhoz, de akár koraszüléshez is vezethet. Ennek ellenkezője a magas vasszint, ami oxidációs folyamatokat indít el, növelve a vér sűrűségét, s deformálja a vörösvértesteket. A vas ionok lerakódva a májban toxikus hatásúak, s ezáltal májkárosítók. A magas vasszintet összefüggésbe hozzák a daganatos betegségek kialakulásával is, mert az emelkedett szint megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben.

A véradás nemcsak csökkenti a vérben lévő vasszintet, hanem ösztönzőleg is hat a csontvelő számára, inger új, friss vörösvértestek képzésére. Azok között, akik rendszeresen, félévente adnak vért, 88%-kal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata. (A Journal of the American Medical Assotiation című lap tanulmány szerint.)

A véradásnál levett vér mennyisége (kb. 450ml) élettani ingert jelent a vérképző szervek számára, hogy friss vért termeljenek. A 6 havonként történő véradás egy rendkívül egészséges élettani láncolatot indít be, amelynek során egy bizonyos idő múlva a teljes vérmennyiségünk felfrissül. Ez azért is fontos, mert a táplálékkal és a környezetünkből egyéb módon is egyre több szennyeződés kerül szervezetünkbe és a véradás kapcsán beinduló vérképző inger hatására egyre több új sejt jelenik meg a vérben, ami az egész szervezetnek megújulást jelent.Tulajdonképpen ez történik a hölgyeknél életük első és utolsó havi ciklusa között átlagosan 28 naponként, ám ez más jellegű ingert jelent a vérképző szervek számára, mint a véradás kapcsán néhány perc alatt levett viszonylag nagy mennyiségű vér. A változás korában pedig kifejezetten jót tesz – mondhatni terápiás értékű – a véradás a nők részéről.
Minden jog fenntartva! "Ments-Életet" Közhasznú Alapítvány